Új biztonsági intézkedések 2017-ben az Oktoberfesten

oktoberfest-sorsator.jpg

A 2017-es Oktoberfest, mely a 184. alkalommal kerül megrendezésre, idén egyik fő célként látogatóit akarja visszacsábítani a sör ünnepére, hiszen az előző évek statisztikái többé-kevésbé 30%-os visszaesésről beszélnek.

A szervezők mindent megtesznek a látogatók biztonsága érdekében. Így a 2016. évi biztonsági szabályzatot is módosították az elmúlt időszak sajnálatos történései miatt. Ebben az évben biztonsági kerítés kerül bevezetésre, s változatlanul tilos a hátizsákok bevitele az Oktoberfest területére.

biztonsag.jpg

Mi számít nagy hátizsáknak vagy táskáknak? Minden olyan táska és hátizsák, mely meghaladja a 3 literes űrtartalmat. Minden bejáratnál ellenőrzésekre kell számítani. Ne lepődjünk meg, ha a belépéskor kérik a kisebb táskáink kinyitását is, s ellenőrzik annak tartalmát. A tilalom alól mentesülnek a fogyatékkal élők, pincérek és az Oktoberfest személyzete. Hátizsákjaink letehetők a különböző csomagmegőrzőkben.

Aki esetleg metróval érkezne a Theresienwiese területére, meglepődve fogja tapasztalni, hogy a metró megállóját is átalakítják erre az időszakra, méghozzá úgy, hogy a „sör ünnep” helyszínére ne tudjon senki ellenőrzés nélkül belépni.

munchen-metro.jpg

Az ellenőrzések miatt az ellenőrzéseket végző személyzet száma jelentősen megnő; idén 450 főből álló biztonsági csoport dolgozik majd a helyszínen. A Theresienhöhe mentén található nyílt,  lejtős rész kerítéssel kerül lezárásra. Olyan mobilkerítés kerül felépítésre, mely szükség esetén akár kevesebb, mint 1 perc alatt elbontható. A tavalyi évhez hasonlóan idén is számos biztonsági kamera kerül majd elhelyezésre a Terézia réten és környékén.

theresienwiese.jpg

Fenti intézkedések értelmében és fokozott ellenőrzés következtében az a cél, hogy ellenőrzés nélkül gyakorlatilag senki nem juthasson be az Oktoberfestre.

Babakocsik, csak úgy, mint az előző években bármikor, most sem használhatóak az Oktoberfest területén, az alábbiak szerint:

  • Szombati napokon egyáltalán nem;
  • A „Német Egység Napján” sem engedélyezett;
  • Nem engedélyezett a bevitelük egyetlen fesztiválnapon sem 18 óra után.


Tiltott tárgyak listája:

  • Üvegpalackok;
  • Dobozos sörök és üdítők (dobozos szénsavas italok);
  • Semmilyen szétnyitható, szétcsúsztatható tárgy, mely fegyverként használható;

 

Josef Schmid polgármester hangsúlyozta, hogy a szigorúbb intézkedések úgy kerülnek bevezetésre, hogy az Oktoberfest jellegét ne változtassák meg. Dr. Thomas Böhle, a Közrendészeti Minisztériumból felhívja a figyelmet, hogy a közös cél ebben a helyzetben, hogy az Oktoberfest biztonságát megnöveljék a látogatók számára.

oktoberfest-belepes.png

A közelmúltbéli események sarkalták a szervezőket arra, hogy a biztonsági koncepciókat újragondolják. Ennek fontos része a nagy méretű táskák és hátizsákok kitiltása a Theresienwies területéről.