Miket veszítünk el az Oktoberfest Sörfesztiválon?

 

ures-oktoberfest-sorsator.jpgEgy ekkora fesztiválon, lássuk be, könnyedén veszítünk el tárgyakat és értékeket. S ha rádöbbensz, hogy valamit elhagytál, mit is tehetsz? Az Oktoberfest területén, a Service Center-nél találod a „Lost and found” pultot, mely a Schottenhamel Sörsátor mögött található.

Ha tudod, hogy egy adott sátorban veszítettél el valamit, s még aznap rájössz erre, akkor érdemes a sátornál érdeklődnöd, hiszen csak zárás után kerülnek át a megtalált dolgok az Elveszett és megtalált tárgyak közé. Itt érdeklődnöd és nyomoznod tehát idő előtt nem érdemes.

A számok azt mutatják, hogy az elvesztett tárgyak napokkal, vagy hetekkel később kerülnek elő. Mindenképpen maradj türelmes, hiszen egy olyan rendezvényről beszélünk, ahol több millió ember fordul meg.

oktoberfest-bavaria-sator.jpg

A megtalált tárgyak tulajdonosával megpróbálnak kapcsolatba lépni és információt adni az Oktoberfest után.

S mi történik a talált tárgyakkal, ha az Oktoberfest már véget ért?

Azokat a tárgyakat, melyekért az Oktoberfest végéig nem jelentkezik tulajdonosuk, München központi „Lost and Found” (Fund Büro) irodájába viszik, s 6 hónapig őrzik. Ezt követően nyilvános aukción értékesítik.

Mit tegyünk, ha mi találunk valamit?

Adjuk oda a sátrak személyzetének, vagy adjuk le az elveszett tárgyak közé. Az iroda 13.00 – 23.00 óra között van nyitva.

oktoberfest_1.jpg

Sokan 1-1 napokat töltenek csak az Oktoberfesten. Az elveszett tárgyak ritkán kerülnek elő ugyanazon a napon. A megtalált tárgyakat szigorú ellenőrzés mellett adják át, kérhetnek róla fotót, hihető leírást vagy akár blokkot is a vásárlásról, vagy számlát. Ha megkapjuk elveszített tárgyunkat, mindenképpen legyen nálunk valamilyen fényképes igazolvány is. Mobiltelefonok esetében a kártyát kiadó szolgáltatón keresztül próbálják elérni a tulajdonost. Külföldi látogatók esetében a talált tárgyakat a nagykövetségekre, konzulátusokra küldik ki (nyilván beazonosítás után). További pontosabb információ: www.fundbuero-muenchen.de

Fontos telefonszámok:

  • Oktoberfest Rendőrség: 089-5003220
  • Elveszett gyermek: 089-2333096
  • „Lost and Found”: 089-23330298
  • Vöröskereszt: 089-72655550

 

Mi minden kerül elő egy – egy Oktoberfest után?

El sem tudnád képzelni, mennyi minden… Ezek között vannak egészen meghökkentő dolgok is. Nagyjából évente 4-5000 tárgyat találnak meg a rendezvény után. Például a 2013-as Oktoberfestet követően 940 ruházati darab, több mint 300 mobiltelefon, megközelítően 400 kulcs és körülbelül 1000 személyi igazolvány, útlevél maradt a mulatozók után.

Sőt, ugyanebben az évben előkerült gitár és dob is, mely szintén kereste gazdáját. Ekkor egy segway is előkerült, ami valakinek, érdekes módon nem hiányzott. Emellett közel 50.000 € készpénzt is „összegyűjtöttek” a vendégek után. Lassan szokássá válik, hogy a szervezők minden évben legalább egy műfogsort is találnak.

oktoberfest-sorsator_1.jpg

Persze, a szemüveg, pénztárca, ékszer, jegygyűrű, kamera és/vagy fényképezőgépek, esernyők is bővítik a fenti listát. Volt már olyan év, amikor mankóra, elektromos kerekesszékre, viking sisakra, sőt, Bayern mezbe öltöztetett kerti törpére találtak a szervezők. Az egyik, talán legértékesebb tárgy egy gyémántgyűrű volt.

A szigorított ellenőrzéseket megelőzően rendszeresen került elő vadászkés, késkészlet is. Bár az utóbbi években már nem lehet állatot bevinni a sörfesztivál területére, de korábban találtak „ottfelejtett” kutyust is.

Statisztikailag elmondható, hogy 5-ből 4 tárgynak soha nem lesz meg a gazdája.

sorkert.jpg

Egyik évben egy elhagyott kerekesszékért visszatért ugyan a gazdája, de a mankók ott maradtak a müncheni irodában. Az iroda vezetője egy interjú során jegyezte meg, hogy nem tudja elképzelni hogyan jutottak haza ezek az emberek a mankóik nélkül, de „talán meggyógyultak a sörtől”.

Ha ellátogatunk az Oktoberfestre a fentieket is figyelembe véve, vigyázzunk értékeinkre!