Mit NE csinálj a sörsátorban?

oktoberfest-szabalyok.jpg

Annak ellenére, hogy mennyi sört isznak, a bajorok végig kulturált emberek maradnak. Az Oktoberfest a barátság fesztiválja, és egyben egy barátságos buli, szóval van pár szabály, amit le kell fektetni.

Nem csak azért, mert biztosan nem akarod, hogy pont te légy AZ a turista, aki a figyelem középpontjában van, hanem azért is, mert egész egyszerűen kidobnak a sörsátorból, ha nem tartod be ezeket a szabályokat.

oktoberfest-mik-a-szabalyok.jpgLássuk csak:

A sörsátrakban tilos a dohányzás. Ugyanúgy, ahogy nálunk, a bajoroknál is be van tiltva a nyilvános helyen történő dohányzás, és a sátrak is ezen törvények alatt álnak. Ha dohányozni akarsz, menj ki, vagy ha ragaszkodsz hozzá, keress dohányzó helyet a sörkertekben.

Még az e-cigaretták is problémát jelenthetnek!

Ne fogyassz semmiféle drogot! Ez alól kivételt képezhet a “Wiesn schnee”. Ez egy fehér tradicionális tubák, amit az Oktoberfesten árulnak. Bár mióta érvénybe lépett a dohányzási tilalom, a tubákot is egyre kevesebb, és kevesebb helyen árulják.

Sose állj fel az asztalra, mert levered a korsót. Eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, ez az ausztrál látogatók kedvenc sportja, de akkor is tiltott. Ha rajtakapnak, el kell hagynod a sátrat.

Ne torlaszold el a folyosókat, amiket különösen a pincérnőknek, és a pincéreknek terveztek (bár, majd láthatod, hogy a biztonsági személyzet úgyis elzárja majd az utat). Először is, így nem tudnak kiszolgálni, másodszor, kidobnak a sátorból.

Sose érj a pincérnőkhöz - Ezért gyorsabban kidobnak a sátorból, mint bármi másért.

oktoberfest-felszolgalo.jpg

Fotó: WikiPédia

Ne táncolj az asztalokon. Táncolhatsz a padlón, (néhol) a padokon, mindenhol, ahol csak szeretnél, kivéve az asztalokon. Ha a sátor előtti erkélyen kaptál asztalt, ott is hasonló szabályok vannak. Ott bizonyos korlátok között, de még a padokon is táncolhatsz.

A korsó nem szuvenír, ne vidd magaddal, kivéve, ha kifejezetten megvásároltad a sörsátorban (gondosan tedd el a blokkot!!!). Ellenőrzik a táskákat a távozáskor, és ha korsót találnak nálad, akkor azt a törvény is bünteti.

oktoberfest-soroskorso.jpg

Ne hozz a sátorba magaddal nagy táskákat, vagy meleg kabátokat. Az oktoberfesti sátrak estéként különösen meleggé válnak (ami nem csoda, tekintve, hogy több ezer ember tartózkodik egy viszonylag kicsi helyiségben), és nincsenek szekrények.

Az egyetlen hely, ahol a személyes holmiaidat leteheted, az az asztal alatt van (kis keresztgerendái vannak az asztaloknak, ezekre tudod akasztani a kisebb cuccaidat). Ha nagy táskát, vagy kabátot hozol magaddal, azzal töltheted az estéd hátralévő részét, hogy azokra ügyelsz, nehogy leessenek, koszosak legyenek, eltűnjenek, vagy ellopják, de valószínűleg nem jársz sikerrel.

oktoberfest-hogy-jutok-be-sorsatrakba.jpg

Az utolsó pont a "Ne csináld az oktoberfesti sörsátrakban" listán: sose-sose gondold azt, hogy úgy mész a sörsátrakba, hogy nem iszol alkoholt. Nem akarhatod ezt. Hiszen nem azért jöttél. :)

Sörsátor választáshoz kattints ide!