Hogy jutok be a sörsátrakba?

oktoberfest-hogy-jutok-be-sorsatrakba.jpg

Mostanában az Oktoberfest extra népszerű, főleg a három hétvégén. Ezen még ront, ha esős nap van, mert ilyenkor mindenki szeretne tető alá kerülni. Mindegyik sátornak van egy maximális kapacitása. Amikor ezt a határt elérte, akkor egy táblát fogsz látni előtte “Wegen Überfüllung geschlossen” felirattal, ami ennyit tesz: ”Telítettség miatt ideiglenesen zárva”.

Három lehetőséged van: foglalsz helyet, korán mész, vagy szerencsés vagy.

Nos, a turistáknak általában nincs foglalása, mert a helyfoglalási iroda január környékén nyit, és mire eldöntik, hogy foglalni akarnak, addigra már nem lesz szabad asztal.

De ne ess kétségbe: A sörsátrak nem engedik lefoglalni az összes helyüket. Az asztalok nagy részét (30, és 50% között!) nem lehet előre lefoglalni, és nyilvános, így az „aki kapja-marja” szabály érvényesül.

oktoberfest-sorsator-elott.jpg

Magyarán mondva: ha elég korán kimész egy sátor elé, nagy esélyed van rá, hogy lesz asztalod. Ez nehezebb a hétvégéken, különösen a Nyitó Szombaton. Ha tényleg akarsz egy kortyot az első sörből, ott kell lenned a sátor előtt már reggel 08:00 körül… bár általában már ilyenkor is hatalmas sorok szoktak ott állni.

Nagy általánosságban, nem fog problémát okozni az, hogy bejuss a sörsátorba hétköznaponként körülbelül délután 16:00-ig. Amikor bejutottál, már addig maradhatsz, amíg csak szeretnél. Csak találj egy szabad asztalt, vagy egy szabad helyet, ahova leülhetsz (ne félj, csak kérdezd meg barátságosan). Néha a pincérnők is segíthetnek az ülőhelyek megtalálásában.

oktoberfest-sorsator-belseje-kerdezoskodj.jpg

Vigyázz, nehogy olyan asztalt válassz, melyet már lefoglaltak az estére: a sört csak az asztalnál adják. Azt is választhatod, hogy bent maradsz a sátorban, de nem ülsz le egy padra sem Ez viszont egy idő után nehéz lesz számodra. Általában megjelölik azokat az asztalokat, amelyek le vannak foglalva. Ha mégsem vagy benne biztos, megkérdezhetsz egy pincérnőt.

Speciális tanács nagy csoportoknak: Ha négynél többen vagytok, tényleg csak akkor van esélyetek, ha előre foglaltok helyet, vagy ha már nagyon korán odamentek. Ez hétvégén azt jelenti, hogy legeslegkésőbb 09:00-ra már ott kell lennetek, egy perccel se később.

oktoberfest-munchen.jpg

Mit tehetek, ha zárva van a sörsátor?

Őszintén? Semmit! A legjobb ötlet, ha tovább mész, és keresel egy másik sátrat (talán egyet a kisebbek közül - azokban is remekül lehet szórakozni!). Van pár sátor, amely különösen népszerű a helyiek körében (Schottenhammel, Schützenzelt, Käfers Wiesn-Schenke). Ha ezek tele is lennének, más sátrakban talán még vannak szabad asztalok.

oktoberfest-hofbrau-sorsator.jpg

Na mármost, ha egy olyan szituációban találod magadat, hogy az összes sörsátor zárva van, és esik, akkor a sörkert sem opció. Ne próbálkozz kenőpénzzel bejutni a sátorba, kivéve, ha nagyonnagyonnagyon sokat ajánlsz (és ha még egy 500 Eurós bankjegyet lebegtetsz, valószínűleg az se fog működni).

Mégis, van még pár dolog, ami talán sikerülhet:

1, Minden oldalon ellenőrizd a bejáratokat. Néhányszor beengednek embereket akkor is, ha már a főbejárat zárva van - főleg, amikor visszaengedik a dohányosokat a hátsó bejáraton. (Ez egy elég halvány esély, de azért egy próbát megér.)

2, A sátrakban három féle, időhöz kötött ülések vannak: vannak a reggeli ülések, a délutáni ülések, és az esti ülések. Ez azt jelenti, hogy az emberek, akik délre foglaltak asztalt, olyan délután négy, és öt között hagyják el azt. Ezután az esti asztalfoglalással rendelkező emberek bemennek. Ezalatt az idő alatt tényleg nincs értelme a várakozásnak. A biztonsági őrök nem engednek be mindenkit. Közvetlenül ezután a forgás után van egy kis ablak, ott szokták általában feltölteni a sátrat. Ha elég okos vagy, és vársz a megfelelő pozícióra (vagyis nagyon közel állsz az ajtókhoz), bejuthatsz. Ne próbálkozz be ezzel a hatalmas csoportoknál.

3) Sok embernek, aki előre foglalt asztalt, van egy pár felesleges jegye (például mert beteg lett a barátja, stb.). Minden sátornak van egy speciálisan az asztalfoglalós vendégeknek fenntartott bejárata. Megpróbálhatod megvenni ezektől az emberektől a felesleges jegyeiket. (Csak azért arra ne számíts, hogy átadják Neked az asztalukat!) Ez nééééééééééha működik, és akkor bekerülhetsz a sátorba.

oktoberfest-datuma_1.jpg

Őszintén, ezek a tippek se biztos, hogy bejuttatnak. Minden, amit turistaként kipróbálsz, a helyiek már milliószor megtették. A esélyeid a komoly vetélytársak csökkenthetik. A hétköznapokon nagyon korán megjelenni a legbiztosabb dolog, amit megpróbálhatsz.

Oh, és egy utolsó tipp: Ha keresel egy részeg turistát (vagy csak egy turistát), aki szintén be akar jutni és akiket könnyen fel lehet ismerni furcsa járásáról, az esélyeid ezerszeresére nőnek. ;-)

Sörsátrak leírását ide kattintva megtekintheted!