A sörsátrak (Bierzelte)

oktoberfest-sorsator.jpg

Fordítsuk komolyra a szót. Az Oktoberfest leginkább a sörsátrairól híres. Nagyjából 10.000 ember (bár néhányan inkább részeget mondanának) fér be a legnagyobb sátorba Theresienwiese-n. Igaz, ami igaz, ez az adat egy kicsit túlzó, hiszen ezeket a sörsátrakat sörkertek veszik körül, és ez a szám ezeknek a kerteknek férőhelyeit is magába foglalja.

oktoberfest-hofbrau-sorsator.jpg

A 7000 m² méretével a Hofbräu Festzelt a legnagyobb sátor az Oktoberfesten (és egyben ez a turisták kedvence).

Híres arról, hogy 6518 ülőhely, és körülbelül 1000 állóhely van benne, és 3022 ülőhely van a sörkertjében. De igazából a Hofbräu Festzelt nem az egyetlen sörsátor: rajta kívül még 15 fő sörsátor van (és még egy pár kisebb). Egy ilyen nagyjából 5000-7000 férőhelyes.

Mire számíts az oktobersefti sörsátrak belsejében?

Egy sörsátor lényegében ez hatalmas csarnok erős fapadokkal, és színpaddal a zenekaroknak. Technikailag csak kicsit hasonlítanak az igazi sátrakhoz, ilyeneket csak a kisebb bajor városokban találhatsz. A legtöbb sátorban csak sört, és pár alkohol-mentes sört szolgálnak fel, de széles választék van a kiváló bajor ételekből. Az ételek, és az italok is elég drágák, de nagyon magas színvonalúak (különösen, ha figyelembe veszed, hány embert kell kiszolgálni egyidejűleg).

oktoberfest-bajor-etelek.jpg

Körülbelül déltől mindig lesz zenekar (igazából csak pár banda váltja egymást). Többé-kevésbé tradicionális bajor zenét játszanak, szóval fúvószenekarra számíts, egy, vagy két énekessel. Nem valami széles az előadott számok választéka, főleg, mert a helyiek, szeretnek velük énekelni. Számíts arra, hogy a legtöbb helyi teljes szívvel dalol majd, amihez a sör hatása is hozzájárul. De azon se csodálkozz, ha Robby Williamset, vagy ACDC-t hallasz!

oktoberfest-zeneszek.jpg

Melyik sátrat válasszam?

Komolyan kérdezed? Válassz gyorsan egyet azok közül, amik nyitva vannak! Különösen délután, nagy bulik mennek minden egyes sátorban. Néhány iránymutató infó:

  • A Schottenhammel, Armbrustschützenzelt és a Hacker-Festzelt mindig tele van fiatalokkal
  • A Weinzelt-ben csak Weißbiert, bort, és pezsgőt szolgálnak fel (nincs szokványos sör)
  • A Käfers Wiesn-Schenke az a sátor, ahol a nagyvilágiak lógnak
  • A Fischer Vroni halkülönlegességeket szolgál fel
  • A Ochsenbraterei a marhahúsra specializálódott (bár az ökör a jobb szó rá)
  • A Hofbräu-Festzelt a legnagyobb sátor (rengeteg ott a turista)
  • A Augustinerbräu a legtradicionálisabb, és (vitathatóan) ott a legjobb a sör

Ja, ezen a képen lentebb májpástétom pereccel. Érdekes? ;-)

oktoberfest-majpastetom-pereccel.jpg

Mennyi ideig vannak nyitva a sörsátrak?

Délelőtt 10:00, és este 22:30 között szolgálnak fel sört. Az egyetlen kivétel ez alól az első szombat (a Nyitó Szombat), amikor nem szolgálnak fel sört dél előtt, egészen addig, amíg München polgármestere be nem hív az első sörre. Este pedig miután az utolsó sört is felszolgálták, a zenekarok abbahagyják a zenélést, és az emberek lassan elkezdenek szedelődzködni. Ez a folyamat általában 23:00-ig szokott tartani. Ekkor a sörkertekben tartott szórakozásnak, és az összes közös programnak le kell állnia a bajor törvény szerint, amelyet Sperrstunde-nek hívnak.

oktoberfest-sorsator-belulrol.jpg

A sörsátrak nyitvatartási ideje:

Hétköznapokon: 10:00-22:30

Hétvégéken: 09:00-22:30

Kivételek: A Käfers Wiesn-Schanke, és a Weinzelt 01:00-ig nyitva tart.

A sörsátrak felsorolását és leírását ide kattintva tudod megtekinteni!