A sör

sor.jpg

A bajor sör különleges. Annyira különleges (sőt, egyesek szerint egyenesen szent), hogy még néhány polgárháború is a kitört annak érdekében, hogy lejjebb menjen az ára (ez nem vicc: ha nem hiszel nekünk, nézz utána a neten).

1516 óta a német sörfőzdék szigorúan ragaszkodnak a Reinheitsgebot-hoz (német sör-tisztasági szabályzat). Ez azt jelenti, hogy csak vizet, árpát, és komlót használhatnak fel a nemzeti italuk előállításához - nem adhatnak hozzá se cukrot, se más adalékanyagot.

komlo.jpg

Az Oktoberfest-en kapható sör megint különleges. Az összes itt kapható sört a városban készítették, München határain belül. Ezeknek általában magasabb az alkoholszintje, mint a normál söröknek (nagyjából 5,8-6,1% között várható). Természetesen speciálisan az Oktoberfest-re készítették, és mindnek regisztrált védjegye van. (Info: légy óvatos a normál Oktoberfestbier márkájú sörrel, és tudd, hogy csak az Augustiner Bräu-t erjesztik fahordóban.)

millio-sor.jpg

Minden évben nagyjából 7,7 millió liter, (igen, literekről beszélünk!) sört adnak el az ide látogatóknak. Az oktoberfesti sört hagyományosan egy literes korsókban szolgálják fel, amelyet “Maß”-nak neveznek.

Belsős tipp: Az Isten szerelmére, sose oszd meg a korsódat, ha azt gondolnád, hogy nem tudod meginni!

oktoberfest-radler.jpg

Sok sörsátor (nem az összes) Radler Maß-t is ajánl. A radler jellemzően szódával felhígított sör, a bajorok általában ezt isszák, ha nem akarnak túl hamar berúgni. Amikor egy teljes napot töltesz el az Oktoberfesten, kifizetődőbb, ha ilyen Radler sört iszol, arról nem is beszélve, hogy akkor is előnyös ez a megoldás, ha szeretnél visszaemlékezni az éjszakádra másnap.

Címkék: Sör, Radler, Oktoberfest