Az Oktoberfest dátuma

oktoberfest-datuma.jpg

Oké, fiúk és lányok: lehet, hogy Oktoberfest a neve, de igazából nem is októberben tartják!

Hanem mikor? Hát szeptemberben!

Szóval, miért hívják így, ha szeptemberben rendezik meg? Erre van egy nagyon egyszerű magyarázat: a német időjárás.

munchen-nemet-idojaras.jpg

Az Oktoberfest hagyománya visszavezethető a bajor Ludwig herceg, és Tereza hercegnő esküvőjéhez, amit 1810. október 12.-én tartottak meg. Hatalmas lóversenyt rendeztek Theresienwiesen (aminek akkor még nem volt neve) az ifjú pár tiszteletére. Azóta is minden évben megtartják, ezzel is megünnepelve a házassági évfordulót.

Azonban 1828-ban a szervezők szerették volna áttenni a rendezvényt szeptemberre. Jó okuk volt rá: októberben már fennáll a hóviharok veszélye.

De végül nem tették át szeptemberre az időpontot egészen 1872-ig. Akkoriban a város ezen földterülete még mezőgazdasági célokat látott el, ami miatt nem rendezhették meg a fesztivált egészen addig, amíg a szüret le nem zajlott.

1904.-ben a városi tanács végül úgy döntött, az Oktoberfest mindig szeptember harmadik szombatján fog elkezdődni, mert ilyenkor általában nagyon jó volt az időjárás. Ez a szabály a mai napig él.

oktoberfest.jpg

Az Oktoberfest általában október 3.-áig tart (ez egy nemzeti ünnepnap), de mindig 16 napos. Most hagyjuk a történelmet, és következő bejegyzésünkben térjünk át az igazán fontos dolgokra!

Gyere vissza holnap is, ha érdekelnek az Oktoberfest-tel kapcsolatos információk!