Az Oktoberfest neve

theresienwiese.jpg

Először is: ne hívd Oktoberfestnek. A helyiek jobban szeretik, ha „Wiesn”-nek nevezik, amely egész egyszerűen a Theresienwiese köznyelvi formája. A Theresienwiese magyarul annyit tesz: Tereza királynő rét.

A Theresienwiese a nagy fesztiválhelyszín, amely egy rövid sétára van Münchenben a központi állomástól. Itt tartják meg az Oktoberfest-et minden évben. Az istenített Bavariáról állított nagy szobor üdvözült mosollyal az arcán néz át a területen.

Egy megjegyzés: Egész évben tartanak ezen a helyen fesztiválokat, csak azok kisebbek, és nem olyan népszerűek, mint az Octoberfest. Például ilyen rendezvények a Tollwood, és a Frühlingfest.

Tipp: Ha van egy alap német tudásod, mindenképp azt mond: “die Wiesn”! Például: “Gehst du heute auf die Wiesn?”.  Ne csinálj magadból bunkót azzal, ahogy mondod: “den Wiesn”. A bajorok nagyon kényesek az utóbbi időben erre (főleg, mert az Észak-Németországból érkező turisták hajlamosak „den Wiesn”-nek mondani). Még halhatod a „Festwiese” elnevezést is, ez igazából sokkal helyénvalóbb kifejezés.